lördag 31 maj 2014

HATTAR OCH UTBILDNINGAR

Bild: google

Wow, vad tiden går fort! Det är fyra år sedan jag blev färdig närvårdare och hade min dimission och nu är det kanske ett år kvar till jag är magister i pedagogik. Otroligt hur tiden kan gå fort!

Grattis åt alla studenter som orkat studera flitigt och jobba hårt för en examen och hoppas ni också har lite klart för er vad ni vill fortsätta studera. Jag förstod mig aldrig på gymnasie, för att man får ingen utbildning därifrån och man måste alltid studera vidare just därför. Nu när jag blir klar nästa år så har jag redan två utbildningar och till ingendera har jag heller behövt studentexamen! Men visst är gymnasiet bra för dem som inte är helt säkra på vad de vill studera till. Och såklart om du vill bli läkare eller något annat "större" så krävs det ju studentexamen.

Men det som jag nu redan har märkt av är de där alla andra konstiga hattarna. Alltså studentmössan är ju traditionell, fin och har sin mening, men alla de där andra utbildningarnas hattar? What the fuck?! Jag har aldrig förstått mig på varför man vill ha en hatt som försöker likna studentmössan men som är tio gånger fulare? Nästa alla från min närvårdarklass köpte närvårdarhatten utom jag, för jag tycker det är löjligt och den är skitful, haha. Nej, men alltså jag förstår inte poängen med de hattarna för de är fula och typ ingen har ändå på sig dem på första maj eller när studenterna har sina. Plus att studenterna har sin hatt att vara stolta över, men vi andra har en utbildning att vara stolta över. Tänk på det!

Så jag anser att alla andra hattar är nog bara löjliga, men visst får ju alla köpa hatt om de vill, men hoppas de täcks gå med dem också och inte har dem endast och samla damm i skåpet! För det är också en sak jag aldrig skulle göra; köpa något för att ha på mig den en dag och så ha den i skåpet och samla damm. Det känns onödigt. Men alla har ju sina egna åsikter och det här är min!

2 kommentarer:

  1. Hej Hanna!

    Jag förstår att du med detta inlägg vill skapa diskussion så jag tänkte kommentera och komma med mina egna synpunkter.

    Du säger att man inte får någon utbildning genom att gå gymnasiet, men det är nog en utbildning precis som närvårdarutbildningen. Menar du kanske att man inte får något yrke? För det är sant, ett yrke får man inte genom att ta studenten och ett yrke är ju bra att ha! Tyvärr är det dock ett ganska begränsat antal yrken man kan skaffa sig på tre år efter högstadiet eftersom de flesta yrken kräver en lite längre utbildning. Då tror jag att gymnasiet fungerar som en nödvändig början av den längre utbildningen man är inriktad på att ta. Jag ser det som en förberedelse på de ”svårare studierna” och ett ypperligt tillfälle för eleverna att mogna till sig lite och bekanta sig med nya ämnen man inte läst förut.

    Och hattarna. Man införde yrkesutbildningens hatt eftersom man ville skapa en mer jämlik syn på de olika utbildningarna. Man ville inte att studenten skulle ses som något bättre, eftersom den ju inte är det. Jag tror att man skaffar hatten och bär den för att man är stolt över sin utbildning oberoende vilken skola man gått i, inte för att för att försöka likna någon annan eller för att man tycker den är snygg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Tack för din kommentar och din synpunkt om saken! Det är alltid roligt att få höra andras åsikter och tankar :) ja, jag menade mera att man inte får ett yrke efter att ha gått gymnasie, plus att jag anser att man lär sig mera i yrkesskola då man faktiskt får göra något praktiskt och inte endast läsa olika ämnen. Man lär sig alltså lite mera om arbetslivet om jag säger så. Visst är gymnasiet allmänbildande och bra för de som vet att de vill studera vidare, men för de som inte vet ifall de orkar studera så är yrkesskola bättre för då har de iaf ett yrke efter tre år.

      Jag har ju en lite annan syn av gymnasiet nu efter att jag börjat studera till lärare, där de flesta har gått gymnasiet före de kom dit. Då har jag som närvårdare mera erfarenhet av att jobba med barn och människor i olika åldrar, medan de som gått gymnasie har kanske knappt någon arbetserfarenhet alls och det kan också vara från något helt annat. Visst finns det många som har vikarierat redan som lärare, men det finns ju också de som har svårare att hitta jobb när de inte har erfarenhet elller utbildning då ännu.

      Jag förstår din kommentar om hattarna och att det ska vara mera jämlikt, vilket faktiskt låter riktigt bra (hade inte tänkt på det), men jag är ändå av den åsikten att de andra hattarna är fortfarande ganska löjliga. Kanske jag är gammalmodig, men jag har inte märkt att de andra hattarna skulle synnas någonstans förutom just den dagen de har dimission. Och jag tycker ju att det är löjligt att köpa hatt för att ha på den på en dag, utan då tycker jag att man ska använda den alltid då man har chans ifall man vill stolt visa vad man har utbildat sig till.

      Roligt att du kom med din syn om det här, för det får mig också att tänka på de här sakerna ur en annan synvinkel! :)

      Radera

Tack för din kommentar! :)

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.