tisdag 16 juni 2015

MANDELMJÖLK OCH CASHEWBUTTER


Tänkte tipsa er om hemgjord mandelmjölk som är super enkelt och sparar kanske lite pengar. Kanske inte så stor skillnad i priset, men iaf vet du vad det innehåller när du själv gjort det. Plus att det är busenkelt att göra! Jag dricker inte mandelmjölk, men jag använder det i smoothie.

Så här gör du:
Lägg 1 dl mandlar i lite vatten och låt dem ligga där minst i fyra timmar. Vi hade dem nog övernatten i kylskåpet. Receptet jag följde gick enligt 1:6, dvs. 1 dl mandlar och så 6 dl vatten. Så häll allt i en blender och blanda om tillräckligt. Vi använde dessutom mandlar med skal och vi lät det bli kvar i mjölken just för att vi ändå använder det bara i smoothie (skal är ju hälsosamt!). Men du kan också göra det med skalade mandlar eller så filtrerar du mjölken.

Tadaa så var det färdigt!


Vad annat har vi gjort då? Jo, vi gjorde eget peanutbutter! Men med cashewnötter då. Busenkelt det också, plus att då får du just sådan peanutbutter du vill ha (med eller utan salt/socker). Vi tänker nog prova det här med jordnötter också och orostade cashewnötter, men så här gjorde vi alltså nu:

Rosta nötter på en ugnsplåt i ca 15 min i 175 grader. Sedan mixa dem i en mixer och tillägg lite kokosolja eller/och rapsolja, för att få det lite "smörigare". Smaksätt ifall du vill med lite salt eller socker. Vi tillade endast lite havssalt. Färdigt!

Vi tänker alltså prova det här ännu med orostade cashewnötter, för det lär ska också vara gott. Det här påminner nog mycket om peanutbutter med jordnötter, säkert på grund av smaken som kom när man rostade nötterna.


Lönar sig att göra själv, så slipper man alla onödiga konserveringsmedel och färgämnen i alla produkter. Plus att du kan själv välja hur du smaksätter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar! :)

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.