torsdag 2 november 2017

CYPERN - LIMASSOL DAG 4


Dag nummer fyra vaknade vi tidigt och åt frukost. Vi hade träffat en rolig taxikusk dagen innan och han berättade om att han kunde kuska oss runt i Cypern om vi vill, för en viss summa per person. Vi funderade på det och bestämde sedan för att tacka ja, då det inte egentligen ordnades andra turistresor. Han tyckte dessutom extra mycket om oss då vi är från Finland, så vi fick ett lite billigare pris (eller så säger han så åt alla, haha). Vi betalade 45e per person och då körde han oss runt från 10 på morgonen till 17-18 på kvällen. Så totala priset blev 180e, fast taximätaren visade nog 250e, så lite billigare slapp vi nog.


Först förde han oss till ett vattenfall. Vi hade egentligen tänkt besöka ett annat vattenfall men han berättade att det har varit så torrt hela sommaren att det vattenfallet inte har så mycket vatten. Så han förde oss till det här istället.


Det var ett sött litet vattenfall, med iskallt vatten såklart. Jag skulle annars gärna ha tagit ett dopp, men vi hade suttit i en sval bil och vägen till vattenfallet gick igenom en liten stig i skogen, så det kändes inte ens så varmt och svettigt fast det var närmare 30 grader ute.Efter vattenfallet förde han oss högt upp på Troodos bergen på ett fint utsiktställe, där vi kunde beundra fina höjderna och ta fina bilder.


Det var jätte vackert där uppe! Öronen gick nog i lås flera gånger då vi körde på de här vägarna. Det som också gjorde bilresorna intressanta var att han berättade mycket åt oss om varje ställe vi körde förbi och om historian. Det var en äldre man, som bott hela sitt liv i Cypern, så han visste mycket sådant som man kanske inte läser om i turistbroschyrer.Efter fina utsikten körde han oss till en liten by uppe i bergen. Där tittade vi bara en kort stund runt och sedan fortsatte vi vår väg till en vingård.


Linos winery hette stället. Det fanns nog flera vingårdar och alla fick man gå gratis på vinprovning. Det här stället var på en mysig liten gård, där det växte äppelträd, granatäpplen och vindruvor runt omkring gården.


Det här som hänger här på tork är en delikatess i Cypern. En söt efterrätt, gjord av saften ur vindruvorna och inne i den här "saften" lades oftast nötter (t.ex. mandel). Det blev lite som gelatin det där bruna som är saften av vindruvorna och så smakade det gott med en nöt inuti. Jag tyckte om det här och vi köpte hem ett litet paket. Intressant smak faktiskt!
Alla de här vinen fick vi smaka på. Vi hittade några favoriter, som vi dessutom köpte hem av. Vinen var ganska lätta i smaken och inte så starka heller. Vi fick smaka på två vittvin, två rosé, tre rödvin och ett efterrättsvin.


Proffsen snusar... 😏


Vi köpte en flaska vitt och en flaska rosé. Båda flaskorna kostade 5e.


Efter winetastingen körde vår chaufför oss till en annan by uppe på bergen, där vi gick runt på de små gatorna och tittade på husen och de små butikerna. Här åt vi också lite lunch och drack lokalt vin.Där fanns en liten ortodox kyrka som var öppen för turister. Men för att besöka kyrkan så behövde man klä sig i de här, ifall man var för "lättklädd". Inne i kyrkan fick inte fotas.


Snyggt! 😄 Det var nog riktigt intressant att gå inne i kyrkan och titta.


Näst sista stället var staden Pafos, som ligger i väster. Det är en fin turiststad, som nog är mera populär än Limassol. Det märkte vi genast då det kryllade av turister och priserna var högre än i Limassol. 


Vi stannade i hamnen och gick där och tittade runt.
Där fanns ett litet slott, som man fick besöka. Inne i slottet fanns en konstutställning och så kunde man gå runt där. Jag gick inte in i slottet, men de andra gick. Vi hade just köpt glass och man fick inte ha med sig ätbart in i slottet, så jag satt ytterom och njöt av min glass och solen.
Vi spenderade en timme här på Pafos vid hamnen och gick och tittade runt. Det var nog fint och varmt här, så det var riktigt skönt att promenera runt.Sista stället vi besökte var stranden där det sägs att Aphrodite blev född. Det här var ett ställe som kryllade med turister. Den där stenen mitt på vattnet sägs vara den magiska stenen, att ifall man simmar runt den tre varv får man vara evigt ung. På bilden syns turisterna huvuden i vattnet som simmar runt stenen, haha. Jonas och Joni simmade ett varv runt, men jag och Annukka nöjde oss med ett dopp i vattnet. Det där eternal youth var inte riktigt något som lockade oss. 😅Det var nog helt för mycket turister i min smak, så det var inte så mysigt att sitta där på den stranden. Det gick inte ens att ta bilder utan att någon turist syntes i bakgrunden.


Härifrån plockade vi ändå med oss en sten som minne från resan. Roligt att minnas tillbaka att stenen är från Aphrodites strand.På kvällen när vi duschat och bytt kläder hoppade vi i bussen och åkte till Limassol hamnen. Där fanns fina och mysiga restauranger, så vi klädde oss lite finare den kvällen åt i en finare restaurang där.Vi delade en liten förrättsbricka där det fanns lite av allt. Mycket mumsigt och gott. Där drack vi några flaskor vin och åt god mat och bara njöt. Det märktes att vi hade varit i rörelse hela dagen, så vi blev lite trötta sedan efter maten. Den här dagen hann vi uppleva massor i Cypern och det var värt varje cent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar! :)

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.